Přechod z IPhone 1st na Android 7

Od roku 2008 jsem používal iPhone 2G, který mi velmi dobře sloužil. Je sice stále funkční, ale už nevyhovuje z hlediska rychlosti a výbavy.
Rozhodl jsem se přejít na Android. Konkrétně Xiaomi Redmi Note 4 LTE (GLobal) s Qualcom Snapdragon 625, 4GB RAM a 64GB interní pamětí.
Stručně popíšu, jak převést kontakty, sms, poznámky a fotky. Kalendář mám teprve v plánu.

Hledal jsem na netu nástroj, kterým bych svá data mohl převést na jedno kliknutí. Bohužel buďto neviděly zálohu, starý iPhone anebo se nedokázaly spojit s novým telefonem.

Rozhodl jsem se tedy data převést svépomoci. K tomu potřebujete dostat data z iTunes zálohy, popř. mít k dispozici rsync zálohu. Nezapomeňte, jako já, že iTunes záloha neobsahuje data z aplikací třetích stran (Cydia). Doporučuju tedy, pokud máte např. videa a jiné soubory v mobilu, vytvořit si komplexní zálohu pomocí rsync.

Pro extrakci souborů z iTunes zálohy jsem použil program Iphone Analyer.

Sms, kontakty, poznámky jsou uloženy v db douborech. K přístupu postačí sqlite v php. Fotky jsou ve složce DCIM.

Databáze jsem nejdřív prozkoumal pomocí programu SQLiteStudio.

V php jsem si vytvořil projekt, který převede data ze zálohy do použitelného formátu. Zveřejním později.

Kontakty jsem importoval do kontaktů googlu a následně synchronizoval s mobilem.
Telefonní čísla jsou na iphonu v různých formátech, je proto třeba je převézt do mezinárodního formátu.

Sms jsem importoval programem SuperBackup. Při převodu je potřeba jen zformátovat telefonní číslo a vybrat správný typ sms (příchozí/odchozí).

Fotky jsem do mobilu nakopíroval total commanderem a po rootu nastavil správně datum z exif pomocí exiftool, jinak bylo pořadí rozházené.
#exiftool "-FileModifyDate<DateTimeOriginal" -r %dir%

U poznámek byl trochu problém. Aplikace com.miui.notes má note.db, který jsem si zkopíroval do notebooku, přidal do db všechny poznámky a nakopíroval zpět do mobilu. Při kopírování neseděl uživatel a kontext souboru, proto byl aplikaci k souboru odepřen přístup a neustále padala. Změnil jsem tedy uživatele a příkazem chcon nastavil kontext souboru databáze.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *